Maden Suyu'nun Değeri ve Faydaları

mineralli su

Suyun İnsan Hayatı Açısından Değeri

Suyun değerini ve önemini vurgulamak için kullanageldiğimiz ‘vücudumuzun 4’te 3’ü sudan oluşmaktadır’ şeklinde klişe, ama gerçekliği şüphe götürmez bir ifade vardır. Bu ifadeyi biraz genişletecek olursak ‘bütün canlı organizmalar bünyesinde %60 - %90 arasında su barındırmaktadır’ diyebiliriz. Yine ifadeyi insan üzerinden biraz daha daraltacak olursak; insan vücudu, embriyo halindeyken %90 oranında su barındırırken, bebek/çocuklukta %85, yetişkinlikte %75 ve yaşlılıkta %55 oranında su barındırmaktadır. Buradan yola çıkarak suyun insanoğlu için ayrılmaz bir parça olduğunu söyleyebiliriz.

Su kaybı durumunda ise önce vücut ısısının artması ve aşırı susuzluk hissiyle birlikte fiziksel performansın düşmesi, vücut ısı dengesinin tamamen bozulması meydana gelmekte, ilerleyen safhalarda ise baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik, titreme şeklinde belirtilerle devam eden dehidrasyon dediğimiz durum ortaya çıkmaktadır. Susuzluk giderilmediği takdirde ise vücut suyunun %10 oranında kaybedilmesi ile önce bilinç kaybı ve sonrasında da metabolizma ölümü gerçekleşebilir.

Suyun öneminden kısaca bahsettikten sonra asıl konumuz olan, Mineralli Su veya Maden Suyu adıyla bildiğimiz ‘Doğal Mineralli Su’ konusuna gelelim. 

Doğal Maden Suyu, Mineralli Su Nedir

mineralli suDoğal mineralli su veya maden suları; farklı derinliklerde  yer kabuğunun altında, yağmur ve kar suyu gibi suların sızarak yer altı haznelerinde biriken ve bu yolculuk esnasında temas ettikleri farklı kayaçlardan mineralleri bünyelerine alarak yoğun miktarda mineraller barındıran, yeryüzüne doğal yollarla çıkan veya teknik yollarla çıkartılan yer altı sularıdır. Kısaca içme sularından farkı yeraltından çıkması ve yoğun miktarda mineral barındırmasıdır.

Mineraller, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu fakat kendi kendine oluşturamadığı inorganik maddeler olarak tanımlanabilir. İhtiyaç duyduğumuz temel 15 çeşit mineral bulunur. Bu mineral ihtiyacını vücudumuz, ağırlıklı olarak besinlerle karşılanmaktadır. Mesela, en bilinen minerallerden olan kalsiyum ihtiyacını süt ve süt ürünleriyle karşılarken, yine demir ihtiyacını et, kuru meyve gibi besinlerden karşılarız. İçme suları da az miktarda mineral barındırmaktadır ancak içme suyuyla mineral ihtiyacını karşılamamız mümkün değildir. Bu mineral ihtiyacını doğal mineralli su ile karşılamamız da mümkün değildir. Fakat bu ihtiyacı büyük ölçüde telafi etmek ve mineral dengesine destek olmak için maden suyu içmenin faydaları asla göz ardı edilemez.

Özellikle çok sıvı kaybettiğimiz yaz aylarında ve Ramazanlarda iftar sonrası maden suyu tüketimi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Sıcak yaz günlerinde vücudun ani su kaybını ve yine uzun süre sıvı alımı yapmadığımız oruç tutulan günlerde sadece su kaybı değil aynı zamanda mineral kaybı da yaşarız. Bu mineral dengesini daha kısa sürede telafi etmek adına maden suyu tüketmek çok faydalı olacaktır.

Bazı Maden Suyu markaları ve içerdikleri ortalama mineral miktarları aşağıdaki tablodaki gibidir:
Bu değerler ilk bakışta pek bir şey ifade etmeyebilir ancak her defasında farklı bir markanın tüketilmesi en doğrusu gibi görünüyor. Zira, bu maden suları ülkemizin farklı noktalarından çıkarıldığı için barındırdıkları mineraller de farklı değerlerde olabiliyor ve vücudumuzun hepsine ayrı ayrı ihtiyacı var. Dolayısıyla en mantıklısı dönüşümlü olarak tüketilmeleridir.

Bu markalar arasında pek zülfiyare dokunmayacak nitelikte bir değerlendirme yapacak olursak, hem kendi deneyimlemelerim, hem de tüketici yorumlarından yaptığım çıkarımlamalara göre, en çok tercih gören ve en değerli markalar arasında ilk sırada Beypazarı yer alıyor. Daha sonra ise Özkaynak ve Sarıkız geliyor.

Her ne kadar gerek görsel, gerekse de sosyal medya sayesinde kırılmış olsa da, halk arasında maden suyunun fazla tüketimi veya aç karnına tüketiminin mideyi deleceği (!) şeklinde, kesinlikle itibar edilmemesi gereken garip bir batıl inanış vardır. Bilakis buna karşı denilebilir ki, maden suyu, marketten alabileceğiniz en faydalı ambalajlı/şişelenmiş üründür. Bu yüzden su içmek yerine maden suyu içilse bile yeridir desek yanlış olmaz.


Maden Suyu Markalarından Bazıları:

  • Sarıkız (Alaşehir Manisa)
  • Beypazarı (Karakoca Karacabey)
  • Kınık (İnegöl Bursa)
  • Kızılay (Gazlıgöl Afyon)
  • Özkaynak (Bursa)
  • Eskipazar (Eskipazar)
  • Sırma (Uludağ)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şu Karşıki Dağda Kar Var Duman Yok - Nota ve Türkü Bilgileri

ALIEXPRESS ALIŞVERİŞ REHBERİ - 3

UCUZ ELEKTRİK İÇİN SERBEST TÜKETİCİ OLMAK GEREKİYOR