BİLGİSAYAR MONİTÖRÜNÜ TELEVİZYON YAPMA KILAVUZU

Monitör tv olarak kullanılabilir mi? Bu sorunun cevabını evet olarak verebiliriz. Nasıl olacağı konusundaki ayrıntıları yazımızın ilerleyen satırlarında bulabilirsiniz.


lcd monitör crt monitör
LCD ve CRT monitör

Çoğumuzun evinde atıl durumda bekleyen ve atmaya kıyamadığımız eski tip CRT (tüplü) veya LCD monitörler bulunmakta. Yenisini aldığımız için bir köşede tozlanmaya terk ettiğimiz bu monitörlerimizi televizyona dönüştürerek değerlendirebiliriz.

vga kablo
VGA
Bunun için öncelikle monitörümüzün hangi girişe sahip olduğunu tespit etmeliyiz. Genellikle eski tip monitörler VGA girişine sahip oldukları için, bu yazımızda VGA monitör dönüşümünden bahsedeceğiz.

İkinci tespit etmemiz gereken nokta ise izleyeceğimiz yayın karasal anten yayını mı yoksa uydu yayını mı olacak. Karasal yayın izleyeceksek ihtiyacımız olan ürün, harici tv kutusu (tv box) olacaktır. Bu ürün içinde barındırdığı görüntü işleyicisiyle analog yayınları monitörünüze taşır. Yani televizyonların içinde gömülü bulunan görüntü işleme özelliği monitörlerde olmadığı için, tv kutusu karasal yayınlar için bir nevi receiver görevi üstlenir. Tabi ki karasal yayınları izleyebilmemiz için tv kutusuna, birde karasal yayın anteni bağlamanız gerekmektedir.
dark harici tv kutusu
Tv box

Harici tv kutularının bazılarında yetersizde olsa dahili hoparlör bulunmaktadır. Hoparlör olmayan modellerde ise tv kutusunun hoparlör çıkışına standart 3,5 mm ses kablosu ile bağlayacağımız harici bir hoparlör ses probleminizi çözecektir.

Gelelim bir diğer konuya.

Yok ben karasal anten yayınıyla uğraşamam, çanak antenim var ve monitörümle sadece uydu yayını izlemek istiyorum diyorsanız, daha farklı bir yöntem izlemeniz gerekiyor. Tabi ki elinizde halihazırda bir tv box varsa, sadece karasal anten yayınlarını izlemeye mahkum değilsiniz. Girişleri tv kutunuza uygun olan bir uydu alıcısı ile uydu yayınlarını da rahatlıkla izleyebilirsiniz. Ancak tv box sahibi değilseniz almanıza hiç gerek yok. Aşağıda anlatacağım yöntemle çok daha ucuza monitör tv dönüşümünü gerçekleştirebilirsiniz.

İhtiyacımız olan bir hd uydu alıcısı, bir de hdmi to vga dönüştürücü adaptör.
hdmi-to-vga
Hdmi to vga dönüştürücü

İşe koyulmadan önce çanak antenimizde bulunan lnb tek çıkışlı mı çok çıkışlı mı onu kontrol etmemiz gerekiyor. Tek çıkışlı ise ve onu salonumuzdaki büyük televizyonumuz için kullanıyorsak, birden çok çıkışa sahip olan lnb edinmemiz gerekiyor ki boş bir lnb çıkışını hd uydu alıcımıza bağlayabilelim. Bu sorunu çözdüysek ve uydu alıcımız çalışır vaziyete geldiyse, hdmi to vga çevrici ile uydu alıcımızı monitörümüze bağlayabiliriz.

Hdmi to vga dönüştürücü alırken dikkat etmemiz gereken önemli bir ayrıntı daha var. Bu dönüştürücülerin bazılarında hoparlör bağlamak için ses çıkışı bulunmuyor. Bizim alacağımız dönüştürücüde mutlaka ses çıkışı olmalı ki televizyonumuzu sessiz izlemek zorunda kalmayalım. Ses çıkışına bağlayacağımız harici bir hoparlörle monitörümüzü pardon televizyonumuzu izlemeye başlayabiliriz.

Ufak ve önemli bir ayrıntı daha vermek istiyorum. Eğer bütün bağlantıları doğru yaptığınız halde monitörden görüntü alamadıysanız, uydu alıcınızı bir televizyona bağlayıp ayarlar kısmına girmeniz gerekiyor. Kullandığınız uydu alıcısı hd olduğu için çözünürlük ayarı eski monitörün desteklemeyeceği seviyelerde (1080p) olabilir. Ayarlar kısmından çözünürlüğü monitörün destekleyeceği makul bir değere indirirseniz görüntü gelecektir. Öncelikle 720p’yi deneyin, yine görüntü yoksa 576p ve daha düşük çözünürlük değerlerini deneyerek görüntü alabilirsiniz.


İyi seyirler…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şu Karşıki Dağda Kar Var Duman Yok - Nota ve Türkü Bilgileri

ALIEXPRESS ALIŞVERİŞ REHBERİ - 3

UCUZ ELEKTRİK İÇİN SERBEST TÜKETİCİ OLMAK GEREKİYOR