ALIEXPRESS ALIŞVERİŞ REHBERİ - 5

Aliexpress kargo seçenekleri

gonderi takibi

Aliexpress alışverişlerinde takipli ve takipsiz olmak üzere iki çeşit kargo seçeneği karşımıza çıkıyor. Hangi gönderilerin takipli hangilerinin takipsiz olduğunu tespit edebilmek için de kargo firmalarını biraz tanımamız gerekiyor. China Post Registered Air Mail adından da anlaşılacağı üzere takipli bir kargo seçeneği. Benim en çok tercih ettiğim ve şimdiye kadar sorun yaşamadığım bir seçenek. Eğer alacağınız ürün bu şekilde gönderilecekse gözünüz kapalı alabilirsiniz. Bunun yanında Hongkong Post Air Mail ve PostNL diğer takipli kargo seçenekleri. Bildiğim kadarıyla Alibaba grubunun kendi dağıtım şirketi olan Aliexpress Standard Shipping gönderi seçeneği ile yapılan alışverişlerde, ürünlerin takipsiz gönderilme ihtimali olduğunu söyleyenler olsa da, benim şimdiye kadar bu seçenekle yaptığım tüm alışverişlerimin takipli geldiğini söylemek isterim.

Takipli kargoların dışında satıcıların genellikle 5 dolar altındaki ürünlerde tercih ettiği takipsiz gönderi seçeneği mevcut. China Post Ordinary Small Packet Plus şeklinde gelecek olan ürünleriniz takipsiz gelecektir ki bunu göze alarak sipariş vermeniz gerekmekte. Bir de Seller’s Shipping Method isimli seçenek var ki adından da anlaşılacağı üzere satıcının kendi yöntemini kullandığı gönderi şeklidir. Bu seçenekle alışveriş yapacaksanız, öncesinde satıcıyla irtibata geçip takipli mi takipsiz mi göndereceği konusunu netleştirmeniz faydanıza olacaktır. Bunların dışında Fedex, DHL, UPS gibi özel kargo firmaları da mevcut. Bunları tercih edecek olursanız belki de almış olduğunuz ürünün fiyatının kat kat üzerinde kargo ücreti ödeyeceksiniz demektir.

Bazı satıcılar ürün sayfasında ürünü takipli göndereceklerini belirtmelerine rağmen uyanıklık yapıp takipsiz göndermekteler. Ben bunu durumu, eğer ürün elime ulaşmazsa veya herhangi bir anlaşmazlık neticesinde koz olarak kullanmayı tercih ediyorum. Aliexpress’in devreye girdiği anlaşmazlık durumlarında, kargo takip numarasının takipsiz olması, paranızın tamamını geri almanıza olanak sağlıyor. Ürün elime problemsiz ulaştıysa zaten sorun yok demektir.

Aliexpress kargolarının takibi

Kargo takip numaraları, satın alma işleminizin ardından bir hafta 10 gün içerisinde takip edilebilir durumda olacaktır. Gönderiler Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra PTT kanalıyla dağıtılmaktadır. Paketinizi takip numarasıyla Türkiye’ye giriş yapıncaya kadar kargo şirketinin sitesinden takip edebileceğiniz gibi 17track gibi global takip sistemleriyle de hangi aşamada olduğunu görebilirsiniz. Ürün Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra PTT kargo takip üzerinden detaylı izleyebilirsiniz.

PTT, takipli gönderiyi alıcının eline ulaştırmak zorundadır ama takipsiz gönderi için böyle bir durum söz konusu değil. Yani postacı amcanın takipsiz gönderiyi 5. kata çıkarıp kapınıza kadar getirme zorunluluğu yoktur. Adrese geldiğinde dış kapının demirine sıkıştırabilir veya kapının önüne bırakabilir. Biraz daha şanslıysanız apartman girişine yada posta kutusuna bırakabilir. Beklediğim bir ürünün parçalanmış paketini apartman girişinden 15-20 metre ileride çamurlar içerisinde bulduğumda PTT’ye şikayette bulunmuş ve takipsiz kargolarla ilgili gerçeği bu şekilde öğrenmiştim. Şikayet neticesinde hem merkezden hem de bizzat postacı tarafından arandım ve bilgilendirildim. Sağolsun postacı abimiz sorunun çözümü konusunda çok ilgilendi ve bundan sonra bana gelen paketleri sokağımızda bulunan markete bırakması konusunda anlaştık. 

Satın alacağınız ürünleri kıyaslarken gönderi seçeneğini de göz önünde bulundurmanızı ve takipli ve takipsiz seçeneklerinin arasında önemli oranda fiyat farkı olmadığı durumlarda takipli seçeneği tercih etmenizi tavsiye ederim. Zira 1 dolar tasarruf edelim derken zarara uğramayalım.

Aliexpress alıveriş rehberi -1
Aliexpress alıveriş rehberi -2

Aliexpress alıveriş rehberi -3
Aliexpress alıveriş rehberi -4

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şu Karşıki Dağda Kar Var Duman Yok - Nota ve Türkü Bilgileri

ALIEXPRESS ALIŞVERİŞ REHBERİ - 3

UCUZ ELEKTRİK İÇİN SERBEST TÜKETİCİ OLMAK GEREKİYOR