RASPBERRY Pİ’NİN MUADİLİ ORANGE Pİ NEDİR?

Orange Pi’nin ne olduğunu anlayabilmek için öncelikle Raspberry Pi’nin tanımını yapmak gerekiyor.

Raspberry Pi, İngiltere’de okullarda bilgisayarı öğretmek amacıyla Raspberry Pi vakfı tarafından geliştirilen, hdmi ile televizyona bağlanabilen, usb ve ethernet girişine sahip, kredi kartı büyüklüğünde bir mini bilgisayardır.

Orange pi

Orange Pi ise, Çinlilerin Raspberryi Pi’den esinlenerek (kopyalayarak) üretmiş olduğu fiyatı daha düşük ve donanımı daha yüksek bir mini bilgisayardır. Donanımına göre değişkenlik gösteren farklı modelleri mevcuttur. Harddisk olarak, ihtiyacınıza göre hangi büyüklükte olacağına sizin karar vereceğiniz bir mikro sd kart kullanabilirsiniz. Yine ihtiyacınıza göre mikro sd kart ürerine android, ubuntu, lubuntu, debian, raspbian (ve modeline göre işletim sistemi desteğinin değişebileceği) işletim sistemlerinden birini kurarak orange pi’yi kullanmaya başlayabilirsiniz

Orange Pi Pc modeli ön yüzü


Hdmi girişiyle televizyona veya monitöre bağlayabilirsiniz. Usb girişlerinden birini kullanarak kablolu veya kablosuz klavye mouse takabilirsiniz. Eğer aldığınız modelde gömülü wi-fi özelliği yoksa Ethernet girişini kullanarak veya usb girişine takabileceğiniz mini wireless adaptörüyle internete bağlanabilirsiniz. Tabi bunların hepsini gerçekleştirebilmek için öncelikle elektriğe bağlamanız gerekiyor. 5V 2A gücünde bir adaptör işinizi görecektir.
Orange Pi Pc modeli arka yüzü

Orange pi’yi web sunucusu olarak kullanmaktan tutunda ip kameraya, xbmc yükleyip media center olarak kullanmaktan tutunda üzerindeki pinler sayesinde led kontrolüne kadar, bilgisayarla yapabileceğiniz hemen her şeyi donanımı elverdiğince yapabilirsiniz.


Orange pi’yi satın aldığınızda elinize kredi kartı boyutunda bir anakart gelecektir. Bu kartın üzerindeki slotların ve tüm devrelerin açıkta olduğunu yani anakartın çıplak bir şekilde kasasız olduğunu göreceksiniz. Bundan rahatsız olacaksanız satın aldığınız yerden veya başka bir yerden, aldığınız modele uygun basit bir kasa sipariş etmeniz uygun olacaktır. Bunun yanında elinizde elektrik adaptörü yoksa ve adaptör arayışına girmek istemiyorsanız yine aynı yerden modele uygun adaptör isteyebilirsiniz. Ben orange pi’yi ip kamera olarak kullanmak istiyorum diyebilirsiniz. Yine modelinize uygun geniş açılı lense sahip bir kamera paketinize ekletebilirsiniz.

Orange Pi’nin Türkiye’de resmi bir distribütörü var mı bilmiyorum ama Türkiye’de bulabileceğiniz birçok yer var. Eğer fiyatları beklentinizin üzerindeyse bir de Aliexpress alışveriş sitesine bakmanızı öneririm. 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şu Karşıki Dağda Kar Var Duman Yok - Nota ve Türkü Bilgileri

ALIEXPRESS ALIŞVERİŞ REHBERİ - 3

UCUZ ELEKTRİK İÇİN SERBEST TÜKETİCİ OLMAK GEREKİYOR