ALIEXPRESS ALIŞVERİŞ REHBERİ - 4

Aliexpress sitesinde ürün arama nasıl yapılır?

Öncelikle neyi nasıl arayacağınızı bilmeniz gerekiyor. Aradığınız ürünün Türkçe ismini yazarak aratabilirsiniz. Örneğin stres çarkı almak istiyorsunuz ve arama çubuğuna stres çarkı yazıp arattınız. Ben denedim ve 20 sayfa civarı ürün buldu. Ama stres çarkının aslında stresle alakası olmayan hand spinner ismiyle anıldığını tespit edebildiyseniz ve bu şekilde aratırsanız karşınıza 200 sayfanın üzerinde ürün listelenecektir. Tabi ki translate amcaya başvurabilirsiniz ama stres çarkı yazdığınızda size vereceği sonuç olan Stress song ile yaptığınız arama tam bir hayal kırıklığı olacaktır. Peki ürünün orijinal ismini nasıl bulabiliriz? Stres çarkı yazdınız ve aradığınız ürün olduğuna kanaat getirdiğiniz birkaç ürünün ismine ve açıklamalarına bakarak (Türkçeye çevrilmemiş haliyle) orijinal ismi tespit edebilirsiniz. Benim global siteyi kullanmamın sebeplerinden biride bu sanırım.

Aliexpress ürün arama filtreleri

Ürünün gerçek ismini buldunuz ve karşınıza binlerce ürün listelendi. Bunlardan hangisini tercih edeceksiniz sorusunun cevabı ürün filtrelerinde yatıyor. Benim en sevdiğim ürün sıralama ölçütü; global sitede Orders diye geçen, siteyi Türkçeye çevirdiğinizde Emirler olan, tr.aliexpress.com’da Siparişler şeklinde gözüken filtredir. Bunu seçtiğinizde ilk sıraya en çok sipariş edilen ürünler geliyor. Benim için önemli olan, ürünün nekadar çok satıldığıdır. Eğer aradığım ürün herhangi bir satıcıda çok satılıyorsa benim için tercih sebebidir. Bir diğer sıralama ölçütü olan ucuzdan pahalıya seçeneğiyle ürünleri sıralatmak, o ürünün minimum hangi fiyattan satıldığı ile ilgili fikir verecektir. Tabi ki insan en ucuzunu almak istiyor ama burada diğer unsurlar devreye giriyor.

Diğer unsurlardan kastım satıcının güvenilirliği ve aldığı pozitif geri dönüşler (positive feedback). Satıcının performansını, sattığı ürün adedine göre verilen simgeler belirliyor. Bu simgeler düşükten yükseğe; madalya, elmas, kral tacı şeklinde satıcının isminin yanında görüntülenir. Yine aynı yerde satıcının şimdiye kadar yapmış olduğu satış miktarını ve positive feedback performansını görebilirsiniz. Benim sıralama ölçütü olarak sipariş sayısını seçmemin sebebi bu aslında. Yani aramış olduğumuz ürünü en çok satana göre sıraladığımız zaman en üstte kalan ürünler insanların en fazla tercih ettiği ürünlerdir. Doğal olarak bu ürünlerde çok fazla geri dönüş, yorum ve ürünle ilgili müşteri resimleri var demektir.

En çok satan ürünlerden hangisini tercih edeceğimizi öncelikli olarak fiyat belirleyecek. En çok satanlar arasından seçeceğimiz uygun fiyatlı ürünler arasında dikkat etmemiz gereken bir diğer husus da kargo seçenekleri olacak. Aliexpress alışveriş sitesinde ürünler genellikle ücretsiz sevkiyat şeklinde gönderilir. Ama kargo ücreti talep eden satıcıların sayısı da azımsanmayacak kadar çoktur. Fiyatı belirlerken filtrelerden sadece ücretsiz kargo olanları listeleyebilirsiniz yada ücretli olanları da görüntüleyip aralarında fiyat mukayesesi yapabilirsiniz. Örneğin bir satıcıda fiyatı 10 dolar + ücretsiz kargo şeklinde olan bir ürün diğer bir satıcıda fiyatı 7 dolar + 2 dolar kargo ücreti olabilir. Burada kargo ücreti isteyen satıcının ürünü toplam 9 dolar ediyor ki, kargo ücreti eklenmesine rağmen diğer satıcıdan daha hesaplıya geliyor. Bunun yanında kargo ücreti isteyen satıcının gönderisi takipli geleceği için bu satıcıyı tercih etmemiz daha mantıklı duruyor.

Bu aşamada aslında kargo seçeneklerinden biraz bahsetmemiz gerekiyor. Zira satın alacağımız ürüne karar verme aşamasında kargo tercihi de büyük önem arz etmektedir. Bir sonraki yazımda Aliexpress kargo seçeneklerini detaylı şekilde anlatmaya çalışacağım.

Aliexpress alıveriş rehberi -1

Aliexpress alıveriş rehberi -2
Aliexpress alıveriş rehberi -3

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şu Karşıki Dağda Kar Var Duman Yok - Nota ve Türkü Bilgileri

ALIEXPRESS ALIŞVERİŞ REHBERİ - 3

UCUZ ELEKTRİK İÇİN SERBEST TÜKETİCİ OLMAK GEREKİYOR