YURTDIŞINDAN GELEN TELEFON IMEI KAYDI NASIL YAPILIR?

Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen telefonların, sim kart takıldığı andan itibaren 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilme süresi vardır. Bu süre zarfı sonunda telefonun kayıt edilmemesi durumunda cihaz iletişime kapatılır.



Tabi ki bu kayıt işlemi sadece telefonlar için değil, sim kart takılabilen imei numarasına sahip tüm cihazlar (tablet, laptop vs) için geçerli olup kayıt edilmeleri gerekmektedir.

Cihazın imei numarasını *#06# tuşlayarak öğrenebilirsiniz.

IMEI kayıt işlemi pasaporta yapılmaktadır. Kişiye ait pasaportun son iki yıl içerisinde herhangi bir cihaz kayıt işleminde kullanılmamış olması ve kişinin Türkiye’ye giriş yaptığı tarihten itibaren 120 günü geçmemiş olması gerekmektedir.

Telefon imei kaydı için gerekli belgeler nelerdir?

Yurtdışından getirilen cihazın kayıt altına alınması için öncelikle gerekli belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Bunlar tamamlandıktan sonra e-Devlet kapısı üzerinden başvuru yapılır. E-Devlet üzerinden yapılan başvurularda kontroller sanal ortamda yapıldığından kişiden herhangi bir belge talep edilmez. Kayıt başvurusu öncesinde e-devlet sisteminden bu pasaport için kayıt hakkı olup olmadığı sorgulanmalıdır. Pasaportun kayıt hakkı varsa, harç ücreti yatırılması (149.20 TL) gerekmektedir. IMEI kayıt işlemi için harç bedelini bankaya elden ödemediyseniz; DenizBank, Garanti Bankası, İş Bankası internet şubeleri ile e-Devlet Kapısı üzerinden ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Cep telefonu harç bedelini, Cep Telefonu Harcı Ödeme hizmetini kullanarak Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi üzerinden de ödeyebilirsiniz.

Çalışmakta olduğunuz bankanın harç bedelini EFT yoluyla ödeme imkanı varsa EFT ile ödemek de mümkündür.

Kayıt başvurusunun ardından cihazın kayıt edilip edilmediği, e-Devlet üzerinden sorgulatarak öğrenilebilir.

E-Devlet kapısını kullanmayanlar veya TC kimlik numarası bulunmayan yabancı kişiler, kayıt işlemleri için GSM işletmecilerinin (TURKCELL, VODAFONE, TURKTELEKOM) abone kayıt merkezlerine başvuruda bulunabilirler.

Harç ücreti dekontunun üzerinde kayıt yapılacak olan cihaza ait imei numarası (bu numaranın doğru olması önemlidir), pasaport sahibinin adı soyadı ve TC Kimlik numarası bilgileri yer almalıdır.

Yabancı uyruklu kişilerden imei kaydı için istenen belgeler

Türkiye’de yaşayan ve cihazını kaydettirmek isteyen yabancı uyruklulardan; askeri personel ve diplomat olanların pasaport veya kimliğini Abone kayıt merkezlerine ibraz etmeleri gerekmektedir. Öğrenci olanların ise okullarından alacakları öğrenci belgesini sunmaları gerekir. Bunların dışında kalan ikamet eden diğerleriyse alacakları ikametgah belgesini pasaportlarının aslını göstermek suretiyle abone merkezine sunmalıdırlar. Abone Kayıt Merkezi, bu belgeleri kendi başvuru merci kaşesini basarak BTK’ya göndermektedir.

Bu şekilde başvuruda bulunanlar, işlemlerinin tamamlandığını ilgili abone kayıt merkezlerinden yada BTK’nın Bilgi İhbar (0312 294 94 94) merkezinden öğrenebilirler.

Belgelerde ve cihazda problem olmaması durumunda, cihazın bilgileri Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’ne (MCKS) girilerek cihaz kayıt altına alınır.

Cihazın ana kartı değişirse ne olur?

Cihaz kayıt altına alındıktan sonra anakart değişimi yapılırsa, kayıt için ilk başvuru yapan kişi; anakart değişimini gerçekleştiren firmadan alacağı değişim belgesini e-devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden kayıt etmelidir. Değişim belgesi antetli kağıda yazılmış olmalı veya firma kaşesi bulunmalı ve firmanın unvanı ile adres veya telefon bilgilerinin yanında cihazın eski yeni imei numaraları da bulunmalıdır. Ayrıca her iki cihazında aynı marka olması gerekmektedir.

18 yaşından küçükler yurtdışından telefon getirtebilir mi?


18 Yaşından küçük olanlar da yurt dışından cihaz getirebilir ve kendi adlarına kayıt yaptırabilirler. 18 yaşından küçüklerin anne babası e-devlet kapısı üzerinden çocuğun kimlik bilgileri kullanarak kayıt işlemini gerçekleştirebilirler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şu Karşıki Dağda Kar Var Duman Yok - Nota ve Türkü Bilgileri

ALIEXPRESS ALIŞVERİŞ REHBERİ - 3

UCUZ ELEKTRİK İÇİN SERBEST TÜKETİCİ OLMAK GEREKİYOR