TÜRK YAPIMI ÇİZGİ FİLMLER NEDEN ÖNEMLİ?

TRT Çocuk kanalının Rafadan Tayfa isimli çizgi filmi Türk yapımı çizgi filmler arasında benim favorim. Rafadan Tayfa’da kendi çocukluğumu, samimiyeti ve arkadaşlığı görüyorum.

rafadan-tayfa
Rafadan Tayfa

80’li yılları ilkokul çağında geçiren bir çocuk olarak tek kanallı döneme tanıklık etme şansım oldu. Oyun vaktimizin çoğunu herkesin birbirini tanıdığı adeta aile gibi olmuş mahallemizin çocuklarıyla top, misket, saklambaç gibi eğlenceli oyunlar oynayarak geçirirdik. Bunun yanında her çocuk gibi çizgi filmler olmazsa olmazımızdı. Ama biz zamane çocukları gibi bu konuda onlar kadar şanslı değildik. Nasıl ki onlar, aynı apartmanda yaşayıpda birbirlerini tanımayan komşularının çocuklarıyla sokağa çıkıp oyun oynayamıyorlarsa, bizde o dönemde istediğimiz zaman çizgi film izleyemiyorduk.

Evet, bir tane televizyon kanalımız vardı ve onun biz çocuklara ayıracak pek vakti yoktu. Bize ayrılan zamanlarda izlediğimiz çizgi filmlerden bazıları He-man, Taş devri, Voltron, Bugs Bunny ve Temel Reis’di. Hatırlıyorum da Pazar sabahları erkenden uyanıp kardeşlerimle beraber Voltron’u izlemenin keyfini kelimelerle anlatamam. Çünkü Voltron sadece pazar sabahı vardı ve tekrarı yoktu. Yani kaçırma şansımız yoktu. Çocukken gittiğimiz düğün salonlarının bazılarında, ebeveynler biraz kafalarını dinlesinler diye çizgi film odaları olurdu. Orada tüm düğün boyunca çizgi film seyretmek ne muhteşem bir keyifti.

elifin-dusleri
Elif'in Düşleri

Dediğim gibi şimdiki çocuklar çizgi film konusunda şanslılar. Çizgi filmin başlayacağı günü ve saati beklemek gibi bir zorunlulukları yok. Artık sadece çocuklara hitap eden çizgi film kanalları bol miktarda mevcut olduğu için haftanın 7 günü ve günün 24 saati ne zaman isterlerse çizgi film izleyebiliyorlar.

ege-ile-gaga
Ege ile Gaga

Bu kadar çizgi film kanalının ve çizgi filmin arasında çocuklarımız için en uygun olanı seçmek biz ebeveynlere düşüyor. Son dönemde Türk yapımı çizgi filmlerin sayısı o kadar arttı ki, üç çocuk babası olarak bunu takdirle karşılıyorum. Özellikle dikkat ediyorum da TRT Çocuk kanalında yabancı çizgi film sayısı artık azınlıkta. Bu neden önemli? Çünkü zihinleri tertemiz olan ve her şeyi kaydeden çocuklarımıza, bizim kültürümüzü, dilimizi, aile yapımızı, geleneklerimizi, atasözlerimizi, bize has olan saygı sevgi ve hürmeti en iyi anlatabilecek olan bu çizgi filmler.

pepe
Pepe

Rafadan Tayfa’dan Niloya’ya, Ege ile Gaga’dan İbi’ye, Keloğlan’dan Kare Takımı’na, Canım Kardeşim’den Elif’in Düşleri’ne, Kuzucuk’dan Nane ile Limon’a, İstanbul Muhafızları’ndan Pepe’ye, Akıllı Tavşan Momo’dan Biz İkimiz’e kadar çocuklarımla beraber bizzat izleme fırsatı bulduğum bu çizgi filmlerin yazarlarını, çizerlerini, yapımcılarını, kurgulayanları, seslendirenleri ve emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Rafadan Tayfa’da kendi çocukluğumu gördüğümü bilmenizi isterim. Küçük kızımın favorisi Niloya’dan öğreneceği saygı sevgi ve arkadaşlık, Ege ile Gaga’dan öğreneceği araştırmacılık, İstanbul Muhafızları’ndan öğreneceği İstanbul’umuzun önemli ve tarihi yerleri, Kare Takımı’ndan öğreneceği okul öncesi temel bilgiler, eminim ki onlara çok şey katacaktır.

niloya
Niloya


Tabi ki oturup akşama kadar çizgi film izlesinler demiyorum ama çizgi film izleyeceklerse de bizim diyebileceğimiz ve bizi anlatan Türk yapımı çizgi filmleri izlesinler…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şu Karşıki Dağda Kar Var Duman Yok - Nota ve Türkü Bilgileri

ALIEXPRESS ALIŞVERİŞ REHBERİ - 3

UCUZ ELEKTRİK İÇİN SERBEST TÜKETİCİ OLMAK GEREKİYOR