UCUZ ELEKTRİK İÇİN SERBEST TÜKETİCİ OLMAK GEREKİYOR

EPDK’nın (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu), 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre, son 1 yıllık aktif elektrik tüketimi 2.400 kwh (kilowatt saat) ve üzerinde olan gerçek veya tüzel kişiler Serbest Tüketici sayılmaktadır.


elektrik saati


Serbest Tüketici olduğumu nasıl anlarım?


EPDK kararı ile 2017 yılı için belirlenen serbest tüketici limiti olan yıllık 2400 kwh, aylık ortalama 82 TL’ye tekabül etmektedir.  Bu limit her sene başında EPDK tarafından yeniden değerlendirilmekte ve uygun görüldüğü ölçüde düşürülmektedir. Nihai hedef, bu limitin sıfıra düşürülerek tüm tüketicilerin serbest tüketici olmasıdır.

Şu anki limite göre, aylık elektrik faturanız 82TL ve üzerinde ise siz de Serbest Tüketici olarak elektrik tedarikçinizi seçme hakkına sahipsiniz. Bu ay benim elektrik faturam 80 TL geldi, ben serbest tüketici olamıyor muyum diye endişe etmeyin. Önceki faturalarınız 82 TL’nin üzerinde seyrettiyse muhtemelen serbest tüketici limiti olan 2400 kwh’yi geçmişsiniz demektir. Hâlihazırda elektrik almış olduğunuz görevli tedarik şirketi, elektrik faturasının bir yerinde (en olmayacak yerde ve okunamayacak kadar küçük bir yazıyla) son bir yıllık aktif tüketim değerini göstermesi gerekmektedir. Eğer elektrik faturanızda bu bilgi yoksa veya göremediyseniz, görevli tedarik şirketini arayarak serbest tüketici olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

serbest-tüketici-limitleri


Serbest tüketici olmak isteyen tüketicilere, çok zaman dilimli ölçüm yapabilen elektronik sayaçlar (dijital sayaç) tesis edilmesi zorunludur. Böyle bir sayaca sahip olmayan tüketiciler, dağıtım şirketini bilgilendirerek değişimini talep edebilirler.

Elektriğimi taşırken kesinti yaşayacak mıyım?


Serbest tüketici olmayı hak etmiş tüketiciler bu haklarını kullanmak istedikleri takdirde EPDK’dan lisans almış tedarik şirketlerinden biriyle ikili anlaşma imzalamaları gerekmektedir. Bu transfer neticesinde faturanız şekli ve üzerinde yazanlar haricinde bir değişiklik olmayacak. Yani bu süreçte elektrik kesintisi yaşamayacaksınız, herhangi bir kablo değişikliği olmayacak, elektriğinizin kalitesi değişmeyecek. Elektrik kesintisi, bakım, onarım ve arıza işlerine yine görevli tedarik şirketi bakmaya devam edecek.

Serbest Tüketici olarak benimde kullanmakta olduğum, Cerean Enerji’yi tavsiye edebilirim. Türkiye’nin ikinci büyük zengini Hüsnü Özyeğin’in sahibi olduğu Fiba Holding’e bağlı olan CEREAN ENERJİ, kurmuş olduğu rüzgar santralleriyle doğa dostu enerji üretmektedir. Cerean Enerji’nin 1 ay bedava elektrik kullanabileceğiniz ve şu anki tedarikçinize yatırmış olduğunuz güvence bedelini geri iade alabileceğiniz tarifesi çok cazip duruyor.

Elektrik borcunuzu 4 gün geciktirdiğiniz için elektrik kesintisinden muzdaripseniz, Cerean’ın sizi bu konuda 2 ay idare edeceğini bilmek mutlu edecektir. Aman dikkat edin borcunuzu iki ayı geçirirseniz bırakın kesintiyi portföyden çıkarılma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şu Karşıki Dağda Kar Var Duman Yok - Nota ve Türkü Bilgileri

ALIEXPRESS ALIŞVERİŞ REHBERİ - 3