TASARRUF İÇİN LED AMPUL

Led ampul kullanarak evlerinizde enerji tasarrufu yapmaya başlayabilirsiniz.


Devir tasarruf devri. Tasarruf deyince de akla ilk önce enerji tasarrufu geliyor. Malumunuz Türkiye’de enerji kaynaklarının yetersiz olmasının doğal sonucu olarak dışa bağımlılık, enerjinin pahalı olmasını beraberinde getiriyor.

Peki, bizler enerji tasarrufu konusunda neler yapabiliriz. Yıllar önce aldığımız ve kullanmakta olduğumuz elektronik ve beyaz eşyalarımızı, yeni nesil tasarruflu eşyalarla değiştirmeyi kim istemez ki. Yeni alacağımız A++ enerji sınıfı buzdolabının ilk satın alma maliyetini göz önünde bulundurduğumuzda, çalışmakta olan eski buzdolabımızı değiştirmek çokta mantıklı gelmeyebilir.

Böyle büyük maliyetler gözünüzü korkutmasın. Zira tasarruf etmenin daha kolay, zahmetsiz ve ucuz bir yolu var. Aydınlatma sistemimizi değiştirerek tasarruf etmeye başlayabiliriz.

Günümüzde aydınlatma teknolojilerinin gelmiş olduğu son nokta led teknolojisidir. Bu teknolojiyi geleneksel aydınlatma sistemlerinin hemen hepsine uygulamak mümkün. Led ampuller ilk çıktıklarında fiyatları çok yüksek ve verimleri de düşüktü. Ama şuanda fiyatları tasarruflu ampullerle aynı seviyelere inmiş durumda. Bunun yanında verimleri yüksek ve daha uzun ömürlüler.

Neden led ampul kullanmalıyız?

            Uzun ömürlü olmaları, tasarruflu olmaları ve daha sağlıklı olmaları en önemli tercih sebeplerinden sayılabilir. Tasarruflu ampullerin radyasyon ve elektromanyetik alan yaydığı ve kırıldığında ortama civa bulaştırdığı bilinmektedir. Gerçi beyaz led ampullerinde gözle görülmeyen mavi ışık yaydığı ve bununda insan sağlığına zararlı olduğu söylenmekte ise de bu apayrı bir araştırma konusu.

Öncelikle işe hangi tip armatür kullandığımızın tespitiyle başlayabiliriz. Hâlihazırda herkesin evinde kullanmakta olduğu aydınlatma sistemlerinden bazılarını; ampul, floresan, spot vs. olarak sayabiliriz. Eğer ampul kullanıyorsak bunların hangi duy girişine sahip olduğunu belirlemeliyiz.  Standart olarak kullanılan ampul duy girişi E27 olarak sınıflandırılır. Çok ampul kullanan avizelerde ise genellikle daha küçük duy girişi olan E14 kullanılır.

E14 ve E27 ampul

Daha sonra odalarımızın büyüklüğüne ve ne kadar aydınlatmak istediğimize göre lümen değeri belirleyebiliriz. Lümen, ampulün parlaklık değerini gösteren ölçü birimidir. Watt ise ne kadar güç tükettiğini söyler. Bir ampulün watt gücünün yüksek olması, o ampulün daha parlak ışık vereceği manasına gelmez. Bunu lümen değeri belirler. Bu değerler kutusunun üzerinde veya ürün tanıtımında yazar. Eğer lümen belirleme gibi bir şansımız yoksa tahmini veya deneme yanılma yoluyla ampulümüzü belirleyebiliriz.

Ampulün rengi de tercih sebeplerinden biridir. Kimisi beyaz ışık severken, kimileri sarı ışıktan hoşlanır. Işığın sıcaklığını (rengini) belirlemek için Kelvin (K) birimi kullanılır. Kelvin rakamı azaldıkça sıcak renklere, arttıkça soğuk renklere ulaşılır. 5000-6000K açık hava güneş ışığı, 2500-3300K sıcak ışık, 6000K ve üzeri soğuk ışık olarak değerlendirilir. Benim bu konudaki tercihim, dinlendirici ve rahatlatıcı etkisinden dolayı sarı ışıktan yana olmaktadır.

Dim edilebilir led ampul

Alacağınız led ampulün dim edilebilir özelliği olması durumunda, dimmer kullanarak ışığın şiddetini isteğinize göre manuel olarak ayarlayabilirsiniz.


Dimmer

Avize kullananların çoğunda şahit olmuşumdur. Örneğin dört ampul girişi olan bir avizenin iki tanesinde ampul vardır veya iki tanesi yanıyordur. Tasarruf amaçlı iki tanesi söndürülmüştür. Kullanılan iki tasarruflu ampulün 15’er watt harcadığını varsayarsak toplam 30 watt tüketmektedir. Bunun yerine dört tane 4 watt tüketen led ampul takarsak 4*4=16 watt eder ki, yarı yarıya tasarruf etmiş ve daha homojen bir aydınlatmaya sahip olmuş oluruz.



Tecrübelerime dayanarak bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Neredeyse üçte bir fiyatına alacağınız 3 watt isimsiz, markasız bir led ampule yatırım yapmak yerine, biraz fazla ödeyerek bilindik markalara yönelmeniz hem ışık kalitesi hem de ampulün ömrü açısında sizi daha çok tatmin edecektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şu Karşıki Dağda Kar Var Duman Yok - Nota ve Türkü Bilgileri

ALIEXPRESS ALIŞVERİŞ REHBERİ - 3

UCUZ ELEKTRİK İÇİN SERBEST TÜKETİCİ OLMAK GEREKİYOR